Havuz Suyu Problemleri

 Havuz Suyu Problemleri ve Çözümü

YOSUN

Yosun,tespiti ve giderilmesi güç olup büyük bir hızla çoğalarak,gözle görülebilecek bir hale gelinceye kadar havuzda milyonlarca yosun hücresi şeklinde varolabilir.Genelde havuzlarda en sık şikayet edilen problemlerden bir tanesi bulanık su,diğeri de yosundur.Yosunların en yaygın üç rengi;yesil,siyah ve kahverengidir.Yosun sorununu ortadan kaldırmanın en iyi yolu havuz suyunda sürekli olarak en az 1.0 ppm’lik serbest klor seviyesini korumak ve talimatlara uygun olarak yosun önleyici kimyasal kullanmaktır.

SU BULANIKLIĞI

Havuzlarda oldukça sık rastlanan bir sorundur.Su bulanıklığının nedenleri yetersiz sirkülasyon/filtrasyon ile yetersiz ve düzensiz kimyasal madde kullanımıdır.Havuza şok klorlama uygulandığında da bir süre bulanıklık gözlenebilir.Bu durumda ilk yapılacak iş filtrasyon sistemini kontrol etmektir.Filtre tıkalı ise,sirkülasyon zayıflamışsa ters yıkama işlemi uygulanmalı ve gerekirse filtre, kapağı açılarak ters yıkama suyunun yardımı ile iyice temizlenmeli,yine gerekirse filtre kumu yenilenmelidir.

Filtre sistemi iyice değerlendirildikten sonra,pH,alkalinite,kalsiyum sertliği ve TÇK düzeyleri kontrol edilmelidir.

RENKLİ SU

Renkli su ,çirkin bir görüntü yaratır ve havuz yüzeylerinin lekelenmesine neden olur.Renkli havuz suyunun iki ana nedeni ;oksitleyici metaller ve yosundur.Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır.Yeşil,kırmızı,kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.

Yeşil renk oluşumuna genellikle bakır ya da demir,kırmızı renk oluşumuna genellikle demir ve magnezyum,siyah renk oluşumuna ise genellikle manganez sebep olur.

Bunun gibi renkli su hallerine genellikle havuz ilk doldurulduğunda yada şok ilaçlamadan sonra rastlanır.

KIŞIR OLUŞUMU

Havuz yüzeylerindeki beyaz birikintiler,su dengesi faktörlerinden bir veya birkaçının ciddi bir biçimde yüksek seviyede olduğuna işaret eder.Kışır birikintileri yüzeyleri kirletmekle kalmaz aynı zamanda filtre ve borularda taşlaşmalara sebep olur.Bu durum sirkülasyonu /filtrasyonu zayıflatır.Kışır oluşumu fark edildiği anda pH,kalsiyum sertliği ve toplam alkalinite ölçümleri yapılmalı ve derhal ayarlanmalıdır.Kalsiyum sertliğinin düşürülmesi zor olduğundan , ilk olarak pH ve alkalinite düşürülmelidir.

Eğer kışırın sebebi yüksek kalsiyum sertliği veya TÇK ise havuz suyunun bir kısmının boşaltılarak yumuşak ve temiz su ile takviye edilmesi gerekir.

GÖZ VE CİLT TAHRİŞİ

Yüz ve gözün tahriş olmasının iki ana nedeni vardır.Bunlar uygun olmayan pH ve kloramindir. İnsan gözü için en ideal Ph 7,5 civarıdır.Bu nedenle 7,2’nin altında ve 8,0’in üzerindeki pH gözleri rahatsız eder.Bağlı klor düzeyi 0,2 ppm’i aştığında da kloramin problemi gözlenebilir.Çoğu insanın hatalı olarak göz rahatsızlığının sebebi olarak yüksek klor miktarını göstermesine rağmen gözlerin tahriş olmasının ana nedeni,yetersiz serbest klor seviyesi yada kloramin varlığıdır.

KESİNLİKLE YAPILMAMASI GEREKENLER

. Aside su katmayın,suya asit ekleyin
. Granül klor ile sıvı kloru karıştırmayın
. Asitle kloru karıştırmayın
. Havuz kimyasallarını koklamayın/solumayın