Havuz Tekniği

 Havuz Suyunun Kirlenmesi :

Tozun, kirin ve dış etmenlerin ilk kirlettiği yer suyun yüzeyidir. Bu nedenle suyun kirlenmesi %75-80 gibi bir oranda yüzeyden oluşur. Filtrasyon sisteminde, denge deposundan emiş yaparak havuza kapasitesinden fazla su gönderip, yüzey pisliği savaklara boşaltarak yüzeyde biriken kirlilik havuzdan uzaklaştırılır. Savaklar bu pisliği denge deposuna götürür. Bir kısım iri partiküller suyu denge deposundan emen pompanın ön filtre sepetinde tutulur. Daha küçük partiküller ise kum filtreleri tarafından sistemden uzaklaştırılır. Havuzlarda diğer %20 kirlenmeyi, yüzeyden dibe çöken yada yüzücülerin üzerindeki yağ, güneş kremi, ter, deodorant gibi maddeler oluşturur. Bu çeşit kirlenmeyi yok etmek için şunlar yapılır.

1. Filtrasyonda %100 açık denge tankı vanası ile %20 açık dip emiş vanası kullanmak

2. Okside edici maddeler kullanarak bu tip organik maddeleri oksijen ile yakmak. Havuzlarda en çok kullanılan okside edici madde KLOR dur.

3. Süpürge işlemi yapmak.

ÖNEMLİ : pH dengesini korumak, sağlıklı bir su için önemli bir etkendir.
Havuzu İşletmeye Alma :

Filtrelere kum doldurulduktan sonra, kumun kendi tozundan arındırılması için yıkanması gerekir.

1. Altıyollu vana "TERS YIKAMA (BACKWASH)" konumuna getirilir.

2. Denge emiş ve basma hattı vanaları açılarak pompa çalıştırılır. Ters yıkama şişesinden bulanık su gelene kadar beklenir. Daha sonra bulanık suyun bitmesi beklenir.

3. Pompa durdurulur ve altıyollu vana "DURULAMA (RINSE)" konumuna alınır. Pompa , gözetleme camından temiz su gelene kadar çalıştırılır.

4. Pompa tekrar durdurulur, altıyollu vana "FİLTRASYON (FILTER)" konumuna alınarak pompa çalıştırılır. Filtre içinde hava kalmışsa beslemelerden kabarcıklı su çıkar. Bu durumu engellemek amacıyla filtre üstünde bulunan manometrenin altındaki veya yanındaki purjör musluğu açılarak tamamen su gelene kadar beklenir. Tamamen su geldiğinde filtrenin içinde hava kalmamış demektir.

UYARI : POMPALAR ÇALIŞTIRILIRKEN ALTIYOLLU VANANIN KONUMU DEĞİŞTİRİLMEZ !!!